Saç dökülmesi, herkesin yaşadığı doğal bir durumdur. Her gün bazı saç telleri dökülür ve bir yandan da yeni saçlar uzamaya başlar. Sabah duştan çıktıktan sonra, saçlarınızı tararken, tarakta bazı saçların olduğunu görmeniz de oldukça normaldir.
Ancak, dökülen saçlarınızın daha fazla olduğunu fark etmeye başladığınızda, saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kaldığınızı düşünebilirsiniz. Saç dökülmesi, bir uzman tarafından değerlendirilmesi gereken ve altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun habercisi olabilir. Bu yazıda, saç dökülmesinin 10 nedenini ve saç dökülmesiyle nasıl başa çıkabileceğinizi bulabilirsiniz!
1.Stres
Stres, vücut sağlığını ve vücuttaki hormon dengelerini olumsuz etkileyen bir durumdur ve yaşanan her türlü fiziksel travma, geçici saç dökülmelerine neden olabilir. Normal şartlarda, saçın bir yaşam döngüsü vardır. Saçlar önce büyür, sonra dinlenme evresine ve ardından da dökülme evresine geçer. Gerçekten stresli bir döneminizde olduğunuzda, bu saç döngüsü şoka uğrar ve saç dökülme evresi daha uzun sürer. Saç dökülmesi, yaşanan bir fiziksel travma ve buna bağlı gelişen stresten ortalama 3-6 ay sonra fark edilmektedir. Bu tip bir dökülmede, genellikle sağlığınıza kavuştukça saçlarınız da yeniden uzamaya başlar.
2. Hamilelik
Hamilelik, saç dökülmesinin en yoğun görüldüğü dönemlerden biridir. Hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi, genellikle doğumdan sonra daha sık görülmektedir. Çünkü, doğum yapmak bir insan vücudu için oldukça travmatik bir durumdur. Hamilelikte saç dökülmesi normal bir şeydir ve doğumdan birkaç ay sonra her şey yeniden yoluna girmektedir.
3. A Vitamini Fazlalığı
A vitamini içeren besin takviyeleri ve A vitamini içeren ilaçlar, günlük almanız gereken A vitamini dozunun üzerine çıkabilir ve vücuttaki A vitamini fazlalığı, saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu durum da, saç dökülmesinde geri dönüşlü bir durumdur ve vücuttaki A vitamini fazlalığı normale döndüğünde, saç döngüsü de normale dönmeye başlar.
4. Hızlı Kilo Kaybı
Hızlı kilo kaybetmek, vücudu şoka uğratan durumlardan biridir. Ayrıca, hızlı kilo kaybetmek için kişinin belirli temel vitamin ve mineralleri yeterince alamaması anlamına gelir. Bu durumda, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak kişide cilt, saç ve tırnaklarda çeşitli problemler görülebilir. Kilo kaybına bağlı saç dökülmesi de geçici bir durumdur ve kişi, normal besin düzenine geçtikten sonra saç döngüsü de normale dönmeye başlayacaktır.
5. Protein Eksikliği
Protein eksikliği, vücudu pek çok yönden olumsuz etkileyen bir durumdur ve saç dökülmesi de onlardan biri. Yeterli miktarda protein alınmaması durumunda, saçların büyüme döngüsü değişebilir. Protein alımındaki eksikliğin başlamasından sonra, yaklaşık 2-3 ay içerisinde saç dökülmesi de fark edilmektedir.
6. Erkek Tipi Saç Dökülmesi
60 yaşındaki erkeklerin neredeyse %70’i saç dökülmesi problemi ile karşılaşmaktadır. Bunun nedeni, çoğu zaman erkek tipi saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi, hem genlere hem de vücuttaki erkeklik hormonlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda, saç dökülmesini engellemeye yardımcı ilaçlar kullanılabilir ya da saç ekimi gibi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
7. Genetik Faktörler
Genetik de saç dökülmesinde önemli bir faktördür. Aile öyküsünde saç dökülmesi olan bireylerde, saç dökülmesi daha fazla görülmektedir. Ailedeki kadınların, bir yaştan sonra daha fazla saç dökülmesi yaşadığı bir aileden geliyorsanız, saç dökülmesine yatkınlığınız daha fazla demektir.
8. Kansızlık
Yetişkinlik çağındaki her 10 kadından 1’i demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile karşılaşıyor. Kansızlık, saç dökülmesinin bir nedeni olsa da, geri döndürülebilir bir saç dökülmesi tipi olduğundan, tedavisi de daha kolaydır. Bu gibi bir durumda, doktorunuzun önerisi ile bir demir takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz.
9. Hipotiroidi
Tiroit bezlerindeki bir sorundan kaynaklanan hipotiroidi, saç dökülmesinin nedenlerinden biridir. Tiroit bezleri, vücut için kritik olan hormonları üretir. Bu hormonlarla ilgili problemler, saç dökülmesine neden olabilir. Gerçek nedenin belirlenmesi için doktorunuzun gerekli testleri yapması gerekmektedir. Tiroit seviyeleriniz normale döndüğünde, saç döngünüz de eski haline dönecektir.
10. B Vitamini Eksikliği
B vitamini eksikliği, saç dökülmesinin temel nedenlerinden biridir. Kansızlıkta olduğu gibi, B vitamini eksikliğinde de, gerekli takviyeleri almak sorunun düzeltilmesini sağlayabilir. Bunun için, beslenme düzeninizde değişiklik yapmayı da deneyebilirsiniz. B vitamini, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan bir vitamin olduğundan, B vitamini eksikliğine bağlı saç dökülmelerinin çözülmesi de daha kolay olacaktır.